Irán leszáll az internetről…

Irán szeptemberben elkezdi a lecsatlakoztatását az internetről, jelentette be az ország informatikai minisztere, Reza Taqipour egy sajtótájékoztatón. A leválás első fázisában minisztériumok és fontos állami hivatalok távoznak a globális internetről, és csatlakoznak rá az ország épülő, saját belső hálózatára, ami a tervek szerint 18 hónap alatt lesz teljesen kész. Addigra az összes iráni netezőt elvágják a külföldi kapcsolatoktól.

A leválás hivatalos indoka az, hogy az internet túl megbízhatatlan, és egy, legfeljebb kettő, Iránnal ellenséges érzelmeket mutató ország kezében van – célzott az USA-ra és Izraelre a miniszter. A külső kapcsolatok elvágásával elveszik ezeknek az országoknak a lehetőségét az online kémkedésre.

Irán az utóbbi években több komoly online támadást volt kénytelen átvészelni, az első a Stuxnet vírus volt, ami nukleáris létesítményekben tett tönkre urándúsító centrifugákat, hatalmas anyagi kárt okozva, és szakértők szerint hónapokkal, vagy akár évekkel is visszavetve az ország atomprogramját. Iráni jelentések szerint halálos balesettel járó üzemzavart is okozott a vírus. Idén tavasszal a Flame nevű kémprogram csapott le iráni minisztériumokra, majd néhány hete egy újabb atomlétesítményeket támadó vírus okozott riadalmat azzal, hogy az AC/DC Thunderstruck című számát játszva bénította le a helyi hálózatokat. Szakértők a Stuxnet és a Flame mögött is amerikai és izraeli titkosszolgálati forrásokat sejtenek.

Az egyetlen ország, ami az internet helyett saját belső hálózatot tart fenn, Észak-Korea, ahol a globális nethez csak a szigorúan ellenőrzött, magas rangú pártfunkcionáriusok férhetnek hozzá. Az egyszerű állampolgároknak marad a 2000 óta működő belső észak-koreai web, a Kwangmyong.

Hogy a Stuxnet-szerű támadásoktól teljes mértékben megvédi-e Iránt az internetről való leválás, kérdéses, hiszen az atomlétesítmények hálózataiba sem a publikus neten, hanem fertőzött pendrive-okkal került be a kártékony kód. Igaz, ahhoz, hogy az óvatlan alkalmazott pendrive-jára rákerüljön, először az interneten szivárgott be az országba a vírus.

forrás

Érdekes volt amit olvastál? Csatlakozz közösségünkhöz!

Véleményed van? Ide írd be: