Delfinek…

A bátor cetek olykor felérhetnek egy mentőcsapattal. Ezt többek között négy szerencsés ember is tanúsíthatja – ők a delfineknek köszönhetik az életüket. Rob, Nicky lánya és két barátnője az óceánban lubickolt, amikor váratlanul palackorrú delfinek vették őket körül, és a farkukkal a vizet csapkodták. „Mintha elment volna az eszük” – meséli Rob, aki persze nem értette, miért viselkednek így a delfinek. Majd hirtelen észrevette: alig két méterre tőlük egy hatalmas fehér cápa úszkált.

Túl messze voltak a parttól ahhoz, hogy kimenekülhessenek a ragadozó elől, ha az netán támadni készülne. Rob persze nagyon megijedt és féltette a lányokat is. Aztán ráébredt, hogy a delfinek pont azért érkeztek, hogy megvédjék őket. Ez sikerült is: a delfincsapat 40 percig velük maradt, amíg teljesen elmúlt a veszély, így Rob és a lányok épségben kiúszhattak a partra.Sokak szerint a delfinek hihetetlenül okos állatok. Mások úgy tartják, e tengeri emlősök nem sokkal értelmesebbek a kutyáknál vagy a macskáknál. A delfinek értelmi képességeit nem könnyű mérni, mivel jókora agyuk egészen másképp működik, mint az embereké. Mégis gyakran tanújelét adják páratlan képességeiknek: gyorsan elsajátítják a különböző feladatokat, és hangokkal, testbeszéddel is „társalognak” egymással. Sokat játszanak együtt, márpedig erre csak a legértelmesebb állatok képesek. Robnak persze meggyőződése, hogy a delfinek rendkívüli élőlények. Ismerd meg most te is néhány különleges tulajdonságukat!

1. Hullámok hátán

Gyakran látni játékos kedvű delfineket, amint a sebesen haladó hajók orránál újra és újra előbukkannak a tengerből. Ezért azt gondolnád, hogy a delfinek hihetetlenül gyorsan úsznak. A csendes-óceáni delfin akár 27 kilométert is képes megtenni óránként, ám azok a hajók, amelyeket a delfinek kísérnek, ennél sokkal gyorsabban haladnak. Vajon hogy tudnak az állatok mégis együtt úszni velük? A delfinek okosan meglovagolják a hajó keltette hullámokat, így sokkal gyorsabban úsznak, mint ahogy saját erejükből képesek lennének.

2. Igéző hangok

A denevérek többségéhez hasonlóan a delfinek is hangok segítségével tájékozódnak. Az általuk kibocsátott hangok visszaverődnek a körülöttük lévő tárgyakról és élőlényekről, és az állatok az érzékelt visszhangok alapján találnak élelmet és igazodnak el a víz alatt. A vadászat során egyes delfinek magas, csattintó hangokat adnak ki, amivel elkábítják a közelükben lévő kisebb halakat vagy tintahalakat. Ezt követően már csak le kell csapniuk bódult áldozatukra.

3. Csökevényes lábak

Több millió évvel ezelőtt a delfinek elődei négylábú állatok voltak. Ha közelről szemügyre veszel egy delfincsontvázat, két kis pálcika alakú medencecsontot figyelhetsz meg rajta, amelyek az egykori lábak elcsökevényesedett maradványai. Egyes tudósok véleménye szerint ez arra utal, hogy a delfinek ősei egykor a szárazföldön éltek. Úgy vélik, leginkább a farkasokra hasonlítottak, ám a mai tehenekkel álltak rokonságban.

4. Fogas kérdések

A delfi nek fogorvosának bizony nem lenne könnyű dolga! Egyes delfineknek több foguk van, mint a krokodiloknak. Hosszú arckoponyájukban akár 250 darab hegyes, fehér fog is ülhet. De az emberre is veszélyes krokodilokkal ellentétben a delfinek sohasem bántanák a tengerben fürdőzőket.

5. Összehangolt csapatmunka

Olykor több ezer delfin is csapatba verődhet: ilyenkor hatalmas, több kilométer hosszú delfinraj úszkál a nyílt óceánon. A delfinek vadászni is gyakran járnak együtt, így nagyobb területet járhatnak be halrajok után kutatva. A zsákmány becserkészésénél is remekül összedolgoznak: a nagyobb rajokban úszó halakat kisebb és zsúfolt csapatokba terelik, majd felváltva csapnak le áldozataikra.

TUDTAD?
  • A bálnákat és a defineket összefoglaló néven ceteknek nevezzük.
  • A világ tengereiben és folyóiban több mint 30 különböző delfinfaj él.
  • Valamennyi delfin ragadozó és meleg vérű, tüdővel lélegző emlős.
  • A delfinek teste legtöbbször áramvonalas, ennek köszönhetően gyorsan és elegánsan úsznak.
  • A legkisebb delfinfaj a Csendes-óceán déli vizeiben élő Hector-delfin. Ez az állat mindössze egy méter hosszú – körülbelül akkora, mint egy négyéves gyerek.
  • A legnagyobb termetű delfinfaj a kardszárnyú delfin, amelyet helytelenül néha gyilkos bálnának neveznek. A kifejlett hím elérheti akár a 9 és fél méteres hosszúságot is.

Érdekes volt amit olvastál? Csatlakozz közösségünkhöz!

Véleményed van? Ide írd be: